kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене в професии
 
02:12 28.09.2022назад
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Описание на професия
Посетена: 2723   
Пекар
Размесва и изпича различен вид тесто, съгласно рецепти за производство на хляб, торти и други сладкиши, предназначени за консумация в заведения или за продажба.
Задължения, характеризиращи длъжността:
  • Претегля и измерва съставки, като използва съдове с мерки и лъжица.
  • Размесва и приготвя пълнежи за пай и излива пълнежите в тестото и поставя на върха целувки или крем.
  • Разстила или поръсва с глазура хляб или сладкиши и поставя тестото във фурна.
  • Смесва продукти, за да приготви глазура, украсява торти и пасти с различни цветове глазура и оформя орнаменти от крем и тесто.
  • Реже, обелва и подготвя плодове за пълнеж.
  • Покрива пълнежа с горен пласт коричка, поставя пая във фурната, настройва термостата, за да регулира температурата на печене.
  • Проверява графика на производство, за да определи разнообразието и количеството тестени продукти за печене.
  • Оформя тестото в определена форма, поставя го в намазана с мазнина или поръсена с брашно тава и подрязва стърчащите краища с нож.
  • Смесва съставки за тесто ръчно или като използва електрически миксер.
  • Размесва и оформя тестото с точилка и го нарязва на определени форми с нож.
Образование:
Средно-специално образование.
Потенциални работодатели:
Пекарни и сладкарски фирми.
 
Назад
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия