| | | |
---|
| Описание на професия | |
---|
| Посетена: 4639 | |
---|
| | |
---|
| | Пекар | Размесва и изпича различен вид тесто, съгласно рецепти за производство на хляб, торти и други сладкиши, предназначени за консумация в заведения или за продажба. | Задължения, характеризиращи длъжността: | - Претегля и измерва съставки, като използва съдове с мерки и лъжица.
- Размесва и приготвя пълнежи за пай и излива пълнежите в тестото и поставя на върха целувки или крем.
- Разстила или поръсва с глазура хляб или сладкиши и поставя тестото във фурна.
- Смесва продукти, за да приготви глазура, украсява торти и пасти с различни цветове глазура и оформя орнаменти от крем и тесто.
- Реже, обелва и подготвя плодове за пълнеж.
- Покрива пълнежа с горен пласт коричка, поставя пая във фурната, настройва термостата, за да регулира температурата на печене.
- Проверява графика на производство, за да определи разнообразието и количеството тестени продукти за печене.
- Оформя тестото в определена форма, поставя го в намазана с мазнина или поръсена с брашно тава и подрязва стърчащите краища с нож.
- Смесва съставки за тесто ръчно или като използва електрически миксер.
- Размесва и оформя тестото с точилка и го нарязва на определени форми с нож.
| Образование: | Средно-специално образование. | Потенциални работодатели: | Пекарни и сладкарски фирми. | | Назад |
|