kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене
 
11:58 27.05.2024
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Въпроси и отговори
За да стигнете до интересуващия Ви отговор, кликнете върху въпроса.
  1. Как да избера професия?
  2. Как да избера специалност и университет?
  3. Мога ли да избера различна магистърска програма от тази, която завършвам на бакалавърско ниво?

1. Как да изберете професия?

Конфуций е казал „Избери си работа, която обичаш, и повече няма да се наложи да работиш нито един ден”. Но как да изберем „идеалната” работа?
През живота си често се случва да сменяме различни професии и занимания, някои от които са подходящи за нас, други – не. Подходящата професия е тази, която преди всичко ни кара да се чувстваме удовлетворени и значими - да съответства на нашите желания и да ни дава възможност да изявим своите най-силни качества.
Добрата информираност е много важна за сполучливия избор на кариера – колкото повече професии и източници на информация за пазара на труда познавате, толкова по-лесно ще бъде да се ориентирате. В KakviDaStanem.bg ще намерите описание на различни професии, което ще ви помогне да се запознаете със задълженията и отговорностите, свързани с всяка от тях. Опитайте се да си представите с повече детайли един ден в дадена професия – къде и как ще премине, какви дейности ще трябва да изпълнявате, кога ще приключи. Помислете как ще се чувствате и дали това ви допада.
Проучете пазара на труда – разберете дали се търсят и къде се реализират съответните специалисти, какви са средните нива на заплащане и възможностите за развитие в професията. Силно ви препоръчваме да разговаряте и с някого, който упражнява съответната професия, от когото ще имате възможност да получите по-подробна информация "от кухнята".
Традициите на семейството и общността също имат важна роля в това, по какъв начин ще изберете да припечелвате прехраната си. Опитът, които вашите близки са натрупали, и тяхната подкрепа могат да подпомогнат успешната ви реализация, стига решението да не е взето под натиск.
От значение е какви са изискванията за упражняване на дадена професия – какво образование е необходимо да придобиете (специалности, образователна степен, тясна специализация), каква е продължителността и стойността на образованието, къде можете да се обучите, какви умения и лични качества се очакват, за да се справя човек успешно с работата. Не забравяйте физическото, психическото и умственото натоварване, които са част от повечето професии.
Но това, от което в най-голяма степен зависи избора на подходяща кариера, са вашите индивидуални интереси и способности. Ако се познавате добре и сте честни със себе си, това ще ви помогне да изберете подходяща професия или занимание.
Ако се колебаете в избора на професия или имате нужда от съдействие, за да планирате своето по-нататъшно развитие, можете да се консултирате с кариерен консултант. нагоре

2. Как да изберете специалност и университет?

Ако вече знаете с какво бихте искали да се занимавате и сте решили кои са подходящите професии за вас, в KakviDaStanem.bg можете да разберете какво образование се изисква за упражняването на конкретна професия / дейност и към какви специалности е желателно да се насочите.
Обърнете внимание, че има много видове професии и занимания, които могат да се овладеят и упражняват, без да изискват ограничен кръг от завършени специалности, например репортер, застрахователен агент, търговец и много други. Завършената специалност „счетоводител” не ви задължава и ограничава да работите единствено като счетоводител. Нито например юридическото образование ви гарантира кариера на адвокат.
Важно е да помислите за това, какви умения и професионални познания ви дава определена специалност, и в кои сфери бихте могли да се възползвате от тях. Колкото повече възможности – толкова по-големи шансове ще имате да си намерите работа след дипломирането и да реализирате натрупаните знания.
След като сте се спрели и на специалностите, които в най-голяма степен отговарят на желаната от Вас професия, остава да изберете и самото висше учебно заведение. Чрез KakviDaStanem.bg ще можете да уточните всички университети, които предлагат желаните от Вас специалности. За да се спрете на един от тях е важно да се съобразите с местонахождението и условията на обучение – таксите за обучение и стойността на издръжката, общежитие, компютърни зали, достъп и облекчения за хора със специфични потребности и др. Може би най-важният аргумент е качеството на образование и престижът на висшето училище. Вземете предвид личните впечатления и препоръки от страна на преподаватели, родители и познати - хора, които са се обучавали в същия университет/ факултет. Добре е да се запознаете с учебните програми, преподаватели, да проучите данните за реализацията на студенти от съответния ВУЗ и др. Обърнете специално внимание дали университетът/ колежът, който ви интересува, има акредитация! В сайта са представени само университети, които са акредитирани и за много от тях можете да намерите подробна информация. нагоре

3. Можете ли да изберете различна магистърска програма от тази, която завършвате на бакалавърско ниво?

След завършване на бакалавърска степен, Вие можете да изберете различна магистърска програма. Това ще ви осигури повече възможности на пазара на труда или пък ще ви помогне да специализирате още по-тясно, така че да придобиете още по-задълбочени умения и знания в желаната от Вас професия.
Имате възможност да завършите и повече от една магистърска програма или да доразвиете избраната в докторат.
В KakviDaStanem.bg ще откриете информация за предлаганите магистратури и докторантури в различните университети. нагоре
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия