kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене
 
04:59 23.02.2019
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Библиотека
Гафове по време на интервю и как да ги поправим
вторник, 16 май 2006
Карол Мартин
Със сигурност сте гледали “гафовете”, направени по време на филм или шоу, които се показват в края на филма и със сигурност сте се смели на грешките, които актьорите правят по време на снимките. Ако обаче можехме да заснемем филм с гафовете по време на интервюта за работа, би било доста забавно. Стига те да не се случват с нас и то в реалния живот!

Как да избегнем гафовете? Най-напред трябва да сме наясно с клопките по време на интервю и след това да се подготвим и да практикуваме, за да не се случват на нас. По-долу следват десет от клопките, от които трябва да се пазите.
 1. Неподходяща невербална комуникация – отпускане на стола, нервно потропване или игра с предмети, липса на визуален контакт
  Изправената стойка, визуалният контакт и крепкото ръкостискане показват доколко сте уверени в себе си. Първото впечатление може да бъде отлично начало или незабавен край на вашето интервю.
 2. Неподходящо облекло за длъжността или фирмата – прекалено ежедневно
  Правилата за по-ежедневно облекло в даден офис не означават, че вие можете да бъдете облечени като “тях” по време на интервюто. Важно е да изглеждате професионално и грижливо облечени преди всичко. Дали ще облечете костюм или нещо не толкова официално зависи от културата на фирмата и длъжността, за която кандидатствате. Ако е възможно, обадете се и се опитайте да разберете какви са правилата за облекло, преди да се явите на интервюто.
 3. Не слушате – мислите само какво ще кажете
  От самото начало на интервюто интервюиращият ви дава информация, било то директно или не. Ако не слушате внимателно, ако се осланяте само на интуиция, изпускате много добра възможност. Добрите комуникационни умения включват слушане и даване на знак на говорещия, че сте чули какво е казал. Наблюдавайте този, който ви интервюира и се адаптирайте към неговия стил и темпове.
 4. Говорите прекалено много – разказвате всичко, дори и да не е особено адекватно
  Да казвате на интервюиращия повече, отколкото го интересува, е фатална грешка. Когато не сте се подготвили предварително, ще сте по-склонни да скачате от тема на тема, като по този начин доста се отдалечавате от желаната позиция. Подгответе се за интервюто като прочетете внимателно обявата за работа, съпоставите уменията си с изискванията в нея и споделите само тази информация.
 5. Държите се прекалено фамилиарно – интервюиращият НЕ е вашият нов най-добър приятел
  Интервюто е професионална среща, на която се говори за работа. Тук не става въпрос за сприятеляване. Нивото на фамилиарност би трябвало да е огледало на поведението на интервюиращия. Важно е да покажете енергичност и ентусиазъм на интервюто, но не прекрачвайте прага, позволен за кандидата за работа.
 6. Използвате неподходящ език – “пичове, знаете какво имам предвид”
  По правило на интервюто трябва да използвате професионален език. Пазете се от жаргонни думи или подмятания за възраст, раса, религия, политическа принадлежност или сексуална ориентация – с това много бързо могат да затръшнат вратата след вас.
 7. Държите се дръзко, прекалено самоуверено, като местния бабаит
  Отношението играе основна роля за успеха на вашето интервю. Необходим е деликатен баланс между увереността, професионализма и скромността. Дори и да разигравате сцена, за да демонстрирате способностите си, не бива да прекалявате. Не бива и да сте прекалено резервирани, разбира се.
 8. Не отговаряте на въпроса, който ви е зададен – впускате се в обяснения, без да помислите
  Когато интервюиращият ви попита за пример, когато сте направили нещо, той очаква от вас примери за поведението ви в минали ситуации. Ако не дадете конкретен пример, не само че не отговаряте на въпроса, но и изпускате възможността да докажете способностите си и да разкажете за уменията си.
 9. Не задавате въпроси – пропусната възможност, за която ще съжалявате
  Когато бъдат попитани дали имат въпроси, повечето кандидати отговарят “не”. Грешен отговор! Изключително важно е да задавате въпроси. Това показва, че проявявате интерес към компанията. Освен това е и възможност вие самите да разберете дали това е правилното място за вас. Най-добрите въпроси се пораждат, ако сте слушали внимателно какво се е обсъждало по време на интервюто и поискате допълнителна информация.
 10. Отчаяно искате работата – “Моля ви, моля ви да ме наемете!"
  Надпреварата е ожесточена и вие имате нужда от тази работа. Но когато използвате подхода на отчаяно нуждаещия се, изглеждате по-малко уверен в себе си. По време на интервю спазвайте три основни принципа – самообладание, спокойствие и самоувереност. Знаете, че можете да се справите с работата, така че остава да убедите интервюиращия.
  Всички сме хора и правим грешки. Можем да се смеем на себе си за случаите, когато езикът ни се е връзвал или сме забравяли името на някого, дори на най-близките си. На интервю обаче трябва да сме възможно най-добре подготвени. Ако се случи да направите грешка, спомнете си, че всички сме хора и се поучете от нея. А междувременно си направете домашното и се подгответе добре.
------------------------------
* Карол Мартин е известен автор, преподавател и инструктор за провеждане на интервюта. Книгите й "Interview Fitness Training Workbook" и "Boost Your Interview IQ" (McGraw Hill) се продават в многохиляден тираж по целия свят. Можете да получите девет седмичен безплатен Интернет-курс като посетите нейния уеб-сайт: http://www.interviewcoach.com
 Назад   Изпрати на приятел 
Личен коментар:
От:
Коментар:
Правила
 
 
© 2000-2010 ФБО. Всички права запазени.Общи условия