kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене
 
14:20 26.04.2024
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Новини
01.11.2010
 
Празници на ученето през целия живот в София
понеделник, 01 ноември 2010
 Честит празника на народните будители на всички, чиято мисия е да вдъхновяват и окриляват хората, както и на всички любознателни умове!
 
През тази седмица Фондация на бизнеса за образованието и ЦРЧР организират празници на ученето през целия живот в София, които включват богата програма от безплатни събития, семинари, уъркшопове, организирани по проект Ученето Удоволствие, финансиран от Европейската комисия.
 
 
Програма:

* * * 4 НОЕМВРИ, ЧЕТВЪРТЪК * * *

Ча$ът на банката: КАК ДА УПРАВЛЯВАМЕ ПАРИТЕ, А НЕ ТЕ НАС
Кратко въведение във финансите за ученици, студенти и всички, които искат да знаят повече за парите и да ги използват умно
16.00 – 17.00 ч.
Българо-американска кредитна банка
Ул. Кракра 16 (до Софийски университет)
Вход свободен.
За предварително записване: ucha365@gmail.com

- - -
КАКВО ОЩЕ (НЕ) ЗНАЕМ ЗА ТРАКИТЕ
Открита лекция на доц. Диляна Ботева, траколог
18.00 – 19.00 ч.
Ректорат на Софийски университет, бул. Цар Освободител 15
Исторически факултет
Вход свободен за всички любознателни.

- - -
НЯКОГА, НЯКЪДЕ
Театрална постановка на Театър-лаборатория @лма @лтер
Една от експерименталните постановки на театъра, в който всеки зрител е не просто свидетел, но и участник
Начало: 19:30 ч.
Ректорат на Софийски Университет, бул. Цар Освободител 15
Режисьор: Николай Георгиев, със: Зорница Антонова, Иван Стоянов
Вход свободен.


* * * 5 НОЕМВРИ (ПЕТЪК) * * *

Семинар „Учене през целия живот в България” –
КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ СТРАТЕГИЯТА В ПРАКТИКА И УЧЕНЕТО - В УДОВОЛСТВИЕ
събитието е за всички, които се интересуват от новаторски и интересни подходи в образованието и ученето
10.00 – 14.00 ч.
Информационен център на Представителството на Европейската комисия
ул. Московска

- - -
В ОБЕДНАТА ПОЧИВКА
Разходете се до Софийския университет и посетете
• Музей по палеонтология и исторична геология
• Mузей по минералогия, петрология и полезни изкопаеми

- - -
ОБРАЗОВАТЕЛЕН ТЕАТЪР "ГЕОГРАФСКАТА КАРТА" -
интерактивна постановка с участието на ученици от 2 клас на 138 СОУ, чрез която Факултетът по педагогика на СУ, специалност Неформално образование ще представи един по-нетрадиционен подход към обучението на деца.
13.00 – 14.30 ч.
Театър @лма @лтер,
Ректорат на Софийски Университет, бул. Цар Освободител 15
Вход свободен.
за записване: ucha365@gmail.com

- - -
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ във ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО ЗАСТРАХОВАНЕ И ФИНАНСИ
16.00 - 18.00 ч.
ж.к. Овча Купел, ул."Гусла" 1
зала 301
• Образование и бизнес. Възможности за професионално развитие. Тест Коя е идеалната кариера за Вас?
• Представяне на възможностите за обучение във Университета по застраховане и финанси
• Запознаване с материалната база на университета
Входът е свободен.
За предварително записване - marketing@vuzf.bg

- - -
ПРЕНОСИМИТЕ УМЕНИЯ - СЕМИНАР ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ И ОЩЕ НЕЩО
15.00 – 18.00 ч.
Зала Мати – НДК, Административна сграда

15.00 – 15.30 КОЙ СЪМ АЗ? - представяне на инструмента за професионално ориентиране Self-Directed Search (SDS), разработен от Джон Холанд и прилаган на повече от 25 езици по света, от Николай Николов, OS България - автор на българската адаптация.

15.30 – 15.45 УМЕНИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА КАРИЕРАТА - кои са те и как да ги развием? Надежда Ангелова, JobTiger.

15.45 - 16.00 ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ УМЕНИЯ - Радослав Цонов, Фондация Empower United – как да стимулираме инициативността, идеите и таланта; предприемачеството като умение да планираме, да поемаме рискове, да взимаме решения, да управляваме и да бъдем лидери. Как Empower помага на младите предприемачи.

Career Speeder представя:
16.00 – 17.00 РИСУВАНЕ ЗА ПРЕЗЕНАТОРИ – водещ: Светла Тодорова, Mosaic Training.
Конфуций казва, че 1 картина се равнява на 1000 думи. Как да представяме убедително нашите идеи и да ги визуализираме, ще научим в този практически семинар.

17.00 – 18.00 УБЕДИТЕЛНА АРГУМЕНТАЦИЯ– водещ: Ивайло Илиев.
Уменията да изразяваме убедително своята позицията са необходими във всички сфери на живота: как да се представяме по време на интервю, как да продаваме идеите си и да защитаваме интересите си.

Семинарът е безплатен.
За записване - ucha365@gmail.com


* * * 6 НОЕМВРИ (СЪБОТА) * * *

ОПОЗНАЙ СОФИЯ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ - пешеходна обиколка за софиянци и гости на столицата, с информационна беседа за 10 културно-исторически обекти, организирана от Културно - информационен център – София:
9.30 – 11.30 ч.
стартира от Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски"; Хотел „Шератон"; Ротондата „Св. Георги Победоносец"; Президентството и Археологическия музей; Българска Народна Банка; Народен театър „Иван Вазов"; Руска църква „Св. Николай Чудотворец"; Църква „Св. София"; Храм - паметник „Св. Александър Невски"; Народно събрание и паметник на Цар Освободител; Софийски университет «Св. Климент Охридски».
Обиколката е безплатна.
За записване - ucha365@gmail.com
 
- - -
УЪРКШОП ПО БОТАНИКА ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ с Люба Пенчева от сдружение Плейцентър Приятели
13.00 – 15.00
Университетска ботаническа градина
Бул. Васил Левски (до входа на Факултета по журналистика)
Да заровим пръсти в пръстта, да се вгледаме в семенцата, растенията и техните плодове, да прекараме няколко часа на открито в близост до природата и да се научим да се грижим за нейните богатства – вярваме, че всичко това е важно, защото общуването с природата от най-ранна детска възраст позволява да израснат децата ни хармонично и естествено, спокойни и уверени.
вход - свободен.
за записване: ucha365@gmail.com

- - -
СЛЕДОБЕД НА НАУКАТА И ТЕХНИКАТА
15.00 – 18.00
Зала Мати, НДК - Административна сграда
кратки презентации, тестери, демонстрационни уъркшопове на различни науки; с информация за образованието и обучението, което изисква съответната професия, както и какви допълнителни форми на обучение се предлагат

• 15.00 – 15.30 УЧИЛИЩЕ ПО РОБОТИКА ROBOPARTANS - Кирил Митов ще покаже как училището събужда интереса на учениците и им дава възможност да проявят своите таланти в областта на информационните технологии и техническите науки с използване на роботи. В заниманията с реални триизмерни роботи децата развиват мисленето си, могат да творят и учат без да се страхуват, че може да сгрешат и без да бъдат затрупани със суха теория.

• 15.30 – 16.00 УЛПИЯ СЕРДИКА – един проект за популяризиране на културното и историческо наследство на София и експонирането им в градска среда

• 16.00 – 16.30 ИСТОРИКЪТ - УЧЕН ИЛИ ДЕТЕКТИВ? – Борис Тодоров – преподавател по история в университета Yonsei в Сеул, ще разкаже за занаята на историка и тънкостите на историческото изследване; за „скучната” страна на историята, която се свежда до наизустяване на дати, имена и събития, и „интересната” – непрекъснатото търсене на отговори на всевъзможни въпроси; за историка като изследовател и „детектив”, който се занимава с конкретни проблеми, издирва улики, възстановява събития, идентифицира исторически лица; за загадките, които учените-историци разнищват.

• 16.30 – 17.00 ЕДИН КОМПЮТЪР - МНОГО МИШКИ. Теодора Върбанова от Майкрософт България ще разкаже за иновативния проект Envision за компютърно обучение в началното образование. Envision използва един единствен компютър, проектор и неограничен брой мишки, за да позволи на учениците да участват активно в уроците като в същото време поддържа ниска цена на решението. Мишият проект допринася за развитието на важни умения у децата, използвайки минимални ресурси и превръщайки учението в забавление. Проектът е разработен от студенти от ТУ – София изцяло на основата на Майкрософт приложения.

• 17.00 – 17.30 КОСМИЧЕСКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА – за космоса отблизо и какво предстои

• 17.30 – 17.45 ЩЕ ИМА ЛИ СОФИЯ ПЛАНЕТАРИУМ? - Янко Николов от Национална астрономическа обсерватория – Рожен. Идеята за създаване на планетариум в София съществува от близо 50 години, но досега не е осъществена. Съвременните планетариуми представляват истински космически театри. Те са оборудвани с дигитални инструменти за проектиране на небето и телескопи за наблюдения на живо. Създаването на такъв културен, образователен и развлекателен център ще даде възможност хората на живо да се докоснат до тайните на Космоса.

• 17.45 – 18.00 БЪЛГАРСКА НАУКА – за единственото българско безплатно онлайн списание за наука от редакторите Петър и Росен Теодосиев.


* * * 7 НОЕМВРИ (НЕДЕЛЯ) * *
ДЕН НА ИЗКУСТВАТА
- - -
КАК ДА ОБЩУВАМЕ ПЪЛНОЦЕННО С ДЕЦАТА СИ - тренинг на Плейцентър Приятели за майки и татковци
10.00 - 13.00 ч.
ж.к. Бели брези бл.2 ет.2 ап. 4 (входът на блока е към бул. България)
Семинарът включва цикъл от 5 срещи, които имат за цел да ни помогнат да създадем пълноценна и хармонична връзка с нашите деца, да им дадем възможност да израснат и да се развиват като самостоятелни и уверени в собствените си възможности личности.
Първата среща се организира съвместно с проект Ученето – Удоволствие и ще бъде безплатна. Водещи: Люба Пенчева и Зорница Трифонова. За допълнителна информация - www.priateli.info . Местата са ограничени.
Участие - само с предварително записване на тел. 0888 449 678 или playcentre.priateli@gmail.com
 
 
УЧИЛИЩЕ ПО ВЪОБРАЖЕНИЕ – изкуството да измисляш приказки
(за деца на всякаква възраст)
10.00 – 12.00 ч.
зала Мати
Зорница Христова (.Точица) ще представи книгата-игра "Направи си сам приказка", създадена по идея на Джани Родари. Това е игра за насърчаване на детското въображение и творчески умения с помощта на комплект карти, всяка от които отговаря на един от елементите на вълшебната приказка - герой, злодей, задача, вълшебен дар, помощник, преобразяване, битка, измама и т.н.
вход - свободен.
за записване: ucha365@gmail.com
- - -
Вход свободен за зрители в ателиетата по актьорско майсторство за младежи на МОНТФИЗ
От 10.00  и от 15.00
Бул. Христо Ботев 71, ет. 2 (до ъгъла с ул. Пиротска)
Посетителите ще могат да се присъстват на заниманията и да се включат в някои упражнения

- - -
Уъркшоп по ИНДИЙСКИ ТАНЦИ
13.00 – 15.00 ч.
Зала Мати
Елате да гледате, да снимате и да се научите на красивите традиционни движения от индийските танци.
Инструктор: Ива Цаловска, МОНТФИЗ.
вход - свободен.
за записване: ucha365@gmail.com

- - -
ARTERNOON - АРТ АТЕЛИЕТА ЗА ВЪЗРАСТНИ И ДЕЦА
4 паралелни арт ателиета, в които малки и големи ще се научат как да създават красиви предмети със собствените си ръце и да си доставят удоволствие.
15.00 – 18.00 ч.
зала Мати Д – НДК, Административна сграда

• МОЯТ ЦВЕТЕН ОТПЕЧАТЪК с ДивиСамодиви
Арт работилницата дава възможност на всеки участник да сътвори свой личен печат с мотиви, които го радват. Печатите могат да са с важни за нас символи, изписани думи, които ни вдъхновяват или пък неща, които искаме да сътворим в живота си – слънца, луни, звезди, изобилие, радост, любов, пътешествия...

• ДЕКУПИРАЙ ТОВА - ателие на Манги за всевъзможни красоти, изработени с помощта на малко въображение и салфетна техника – пана, кутии, рамки, подвързии, бижута, предмети за дома и каквото още се сетите

• ВЪЛНЕНИЯ с Творчески център:
- За малките - ароматни сапуни, "облечени" във вълна - така за дълго имаме ароматен сапун в красива, мека и цветна опаковка - било за игра във ваната, за ароматизиране на скрин, за забавление на децата, за декорация.
- А за големите - изработване на малки фигурки с метода иглонабиване. От меката вълна се оформят малки сърца, цветя, звезди, за да закичат фиба, брошка, или да станат част от декорация в дома ни, по дрехите, чантите и където решим.

• МАХЕНДИ - традиционна индийска техника за рисуване по тяло с къна, представено от Амба Стайл. Смята се, че окраските имат изцеляваща и закриляща сила, затова е прието с тях да се украсяват младоженки. Традиционното изписване с къна е ръчно и изисква творчески усет и художнически заложби. Какво означават различните мотиви и как се правят – ще покаже Албена Тошева.

Всички ателиета са безплатни.
За записване - ucha365@gmail.com

- - -
ВЕЧЕР НА ТАНЦИТЕ с МОНТФИЗ
зала Мати, НДК
19.00 – 22.00 ч.
Инстуркторите на МОНТФИЗ по салса, танго, MTV танци, хип-хоп и народни танци ще покажат основни стъпки и ще завършим празника с много настроение и енергия!


* * *
Инициативата се провежда в 5 града – след Пловдив, Велико Търново и София следват:
Русе - 12, 13 ноември
Варна - 26, 27 ноември

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СА БЕЗПЛАТНИ.
Заповядайте и поканете своите приятели!
Изпрати на приятел
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия