kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене
 
10:28 20.07.2024
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Библиотека
Стъпки за планиране на кариерата
вторник, 20 февруари 2007
kakvidastanem.bg

Планирай кариерата си

Кариерното развитие е непрестанен процес на учене, себепознание, проучване на възможности за работа, определяне на цели и взимане на решения, който се разгръща в рамките на целия живот на човека – от детството до дълбока старост.

Защо е необходимо планиране на кариерата?

Днешният трудов свят е доста по-различен от вчерашния. Промяната и несигурността са нещо нормално. Най-вероятно ще трябва да си смените работата 6 до 8 пъти през живота си. Това може да означава, че е вероятно да Ви се наложи едновременно да работите и да учите.

Вече не е реалистично да се очаква, че човек ще завърши формалното си образование, след което ще последва кариера в съответната област, която ще завърши с пенсиониране. Днес ударението се поставя върху ученето през целия живот, както и множеството преходи в кариерата. В рамките на своето кариерно развитие човек осъзнава потенциала си, увеличава го и го реализира  в условията на днешната работна сила.

От самото начало трябва да имате ясна представа относно кариерния път, който искате да следвате. Доброто кариерно планиране може да доведе до задоволителна кариера. Хората, които не планират кариерното си развитие обикновено са подложени на прекаления стрес да работят в сфери, които не харесват, а студентите пилеят пари и време като се образоват в области, които не ги интересуват.

Решенията, които взимаме през целия си живот относно кариерата и прекарването на свободното си време, са от основно значение за усещането ни за добруване. Удовлетвореността от работата ни може да се окаже ключов фактор, който ни помага да се чувстваме значими. Щастието може да зависи от ролята ни на продуктивни и достойни работодатели или работници. И обратното - прекалено големият стрес на работното място може да повлияе върху здравето ни и личните ни взаимоотношения. Много хора смятат, че човек, който е в състояние да намери баланса между ролите, които изпълнява в работата и в личния си живот, е пълноценен на работното място, както и при другите си роли в живота - на гражданин, учащ, родител и т. н. Кариерното развитие често е нещо, което продължава през целия живот и може да наложи необходимостта от продължително обучение.

В тази несигурна среда човек сам трябва да поеме отговорността да създаде възможности за заетост за самия себе си. Повечето специалисти по кариерно развитие съветват да осъзнаете колко важно е да управлявате собствената си кариера като си зададете въпросите: Къде искам да стигна? Какво искам да направя? Към каква кариера трябва да се стремя?
В тези бурни времена съставянето на правилен план за бъдещето може да се окаже трудно. Ако знаем как да установим възможностите за избор и как да правим отговорен избор, това може да ни помогне да обогатим живота и кариерата си. За съжаление много хора не отделят време и усилия логически да осмислят и да планират кариерното си развитие.

Кариерното планиране е процес, който може да Ви помогне да обмислите, начертаете и да следвате ясни стъпки в своя професионален живот. Веднъж разбрали същността на процеса на кариерно планиране, можете да го прилагате многократно, за да се убедите, че изборът, който сте направили, ще доведе до развиването на задоволителна кариера.

Процесът на кариерно планиране се променя с промяната на работното място. Промените настъпват изключително бързо поради високите технологии и глобалната конкуренция, които оказват влияние както върху работата, която вършим, така и върху начина, по който я вършим. За да успее, човек трябва да бъде наясно с тези промени. За да оцелееш в променящата се работна среда, добре е да помислиш за различни пътища за развитие на кариерата, а не за една единствена професия.
Не бива да се забравя също така, че конкуренцията за повечето работни места е голяма и жестока. Най-добре би било да се подготвите за кариера и да мислите за себе си като човек с множество различни умения, отколкото като лице с определена професия. 


Планиране на кариерата (стъпка по стъпка)

 

 1. Опознайте себе си чрез самооценка:

  • интереси;
  • ценности;
  • умения;
  • наклонности;
  • личностен стил;
  • предпочитана среда;
  • нужди за развитие.

  Съставете списък на уменията, които притежавате и ги съпоставете с тези, които повечето работодатели търсят днес в служителите си.

  Познанията, необходими за съвременното работно място, включват няколко задължителни групи умения:

  • основни умения, включително такива за четене, писане, слушане и говорене;
  • умения за мислене, включително такива за творческо мислене, за взимане на решения, решаване на проблеми, визуализация, способности за учене и разсъждаване;
  • лични качества, включително отговорност, себеуважение и общителност;
  • самоуправление, интегритет и честност.
  както и следните компетенции:
  • идентифициране, организиране, планиране, разпределяне на ресурси;
  • работа в екип, обучение на колеги, обслужване на клиенти, лидерски умения и такива за водене на преговори, работа с представители на различни групи;
  • набиране и използване информация;
  • разбиране на сложните взаимоотношения;
  • работа с различни технологии.

  Попитайте себе си:
  • Има ли нещо, в което съм добър по природа и което може да бъде приложено при определен тип работа?
  • Какви хобита или дейности ми доставят удоволствие?
  • Харесва ли ми да уча и знам ли как да го правя?
  • Притежавам ли основните академични умения, както и уменията за изслушване и изразяване?
  • Знам ли как да рекламирам уменията си?


 2. Съберете информация относно възможностите за работа:

  • Проучете съществуващите професии и браншове;
  • Научете повече какви специалисти и умения се търсят и предлагат на пазара на труда; каква е потенциалната реализация в сферите, които представляват интерес за вас.

 3. Взимане на решения:


  • Набележете и проучете възможните алтернативи.
  • Сравнете няколко алтернативи спрямо това, което знаете за себе си, ценностите си, ангажиментите си към другите, ресурсите и ограниченията си.
  • Направете оценка на подходящите възможности.
  • Изберете една от възможностите.

 4. Определяне на цели:


  • Очертайте ясно своите намерения и стремежи - краткосрочни (до 1 година) и дългосрочни
  • Уверете се, че тези цели са разбираеми, реалистични (постижими) и измерими във времето и като ефект.
  • Не забравяйте, че целта е лично ваша и е свързана с потребностите, намеренията и решенията ви в конкретен момент. Периодично ревизирайте своите цели (това ли искам?).

 5. Начертайте план за действие


  • Отбележете подробно всички необходими стъпки и дейности за постигане на целите си;
  • Планирайте необходимите ресурси за тяхното изпълнение - време, финанси, материални ресурси, информация.
  • Осигурете си необходимата подкрепа и контакти.
  • Идентифицирайте възможните пречки за успех;
  • Обмислете възможни алтернативни варианти.

 6. Предприемете действия


  • Предприемете действия по избраната алтернатива.
  • Периодично премисляйте подбраната от Вас алтернатива.
  • Взимайте нови решения на базата на новосъздадени ситуации.
Взимането на решения относно кариерата е динамичен и непрекъснат процес, където се преплитат познаването на самите себе си, своите ценности, интереси, темперамент, финансови нужди, физически трудови изисквания или ограничения и т. н., влиянието на миналия опит, новата информация и промените в жизнената ситуация и среда, в която се намираме. Той изисква постоянно преосмисляне на вече взетите решения, както и обмислянето на решения, които предстои да бъдат взети.  

Всяко решение е ограничено от това, на което сте способни сега или в бъдеще, от способността Ви да идентифицирате алтернативите и това, което имате желание да направите. За изкусното взимане на решение от Вас се изисква да бъдете фокусирани, гъвкави и отворени към научаването на нови неща.

Процесът на кариерно развитие започва с изграждането на разбиране относно трудовия свят и подготовката за неговите социални изисквания и необходими умения.
Тук можете да намерите информация за различните професии, специалности и университети, която ще Ви помогне да съставите свой план за кариерно развитие, да установите кои умения и качества се вписват най-добре в днешните условия на постоянно променящо се глобално работно място.

За да вземете информирано решение за кариерата си, ще Ви е необходима и надеждна информация относно възможностите за реализация. В KakviDaStanem ще намерите връзки към различни сайтове за стаж и работа, а също и полезни съвети как да откриете желаната и подходяща работа и да я .
Научете повече относно утрешното работно място – ние ще Ви предложим актуална информация, прогнози и анализи за възможностите за обучение и работа.
Планирайте кариерата си с KakviDaStanem.bg

 

 
 Назад   Изпрати на приятел 
Коментари (6/6)
princesin2009, 28 януари 14:43
opredeleno va6ata statia bi ni naso4ila kam tova kakvi iskame da stanem,no mnogo hora sa obarkani i ne uvereni v sebe si.Mislia 4e moje da ni pomognite ako ni predlojite pove4e primeri kato testove ili istorii.Blagodaria vi!
bibi2009, 26 януари 19:47
ptestove testove i prakticheski saveti
bibi2009, 26 януари 19:47
testove prakticheska nasochenost
KakviDaStanem.bg2008, 8 октомври 17:27
Здравейте, stimi! За съжаление в статията не бихме могли да обхванем изцяло процеса на планиране на кариерата, който е продължителен и изисква професионално съдействие от страна на сертифициран кариерен консултант. Нашите цели със сайта са да подпомогнем и да улесним този процес с различни статии и инструменти като този - http://www.fbo.bg/info/img/banner_cards.jpg, който скоро ще бъде качен и тук :)
stimi2008, 2 октомври 20:16
opredeleno statiqta dava dobri nasoki,no mai trqbva da ima i podhodq6ti naso4va6ti testove /orientiri/ za potrebitelq.
selena2008, 28 юни 15:43
mi tfa e hubav site v koito 4ovek moje da nau4i ne6to za profesiite i na4ina po koito da si izberem profesiq
Личен коментар:
От:
Коментар:
Правила
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия