kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене
 
02:04 26.04.2024
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Библиотека
Търсене на работа - заблуди и реалност
петък, 18 май 2007
MAPP
В края на следването си всички студенти се изправят пред проблема с намиране на първата работа по специалността. Липсата на достатъчно опит в процеса на търсене на работа създава нереалистични очаквания, а стресът от предстоящата житейска промяна - неоправдани страхове.
Ето няколко от най-често срещаните заблуди, както и някои практични съвети, които ще направят този процес по-разбираем и намирането на работа по-лесно.

Дипломата ще ми гарантира работата, която желая
Въпреки че дипломата е необходимо условие да започнете работа, за съжаление тя не е единственото. Необходими са също така опит, добра автобиография, отлични комуникативни способности и добри контакти. За да сте конкурентен, трябва да отговаряте на колкото може повече от тези допълнителни условия.

Намирането на работа след дипломирането ще бъде бързо и лесно
За някои студенти наистина намирането на работа е бързо и лесно, но за повечето – не. Лесното и бързо намиране на работа зависи от фактори като:
  • Наличие на полезни контакти
  • Използване на разнообразни методи за търсене на работа
  • Наличие на подходящ професионален опит
  • Време и усилия, посветени на търсенето на работа
  • Комуникативни умения и умения за представяне на себе си
  • Упоритост и издръжливост
  • Специфични характеристики на пазара на труда
Важно е да се знае, че намирането на подходяща работа може да отнеме месеци и че подготовката за участие в процеса на подбор също изисква много време и усилия.
Използвайте различни методи за търсене на работа. Повечето хора се ограничават до обявите в пресата и интернет. Това е грешка, защото само 20% от позициите се обявяват. Останалите 80% са били “обявени” неофициално, дълго преди да са публикувани.

Тестовете за оценка или консултантът по професионално развитие може да ми каже коя работа ще бъде най-подходяща за мен.
Тестовете за оценка или консултантите обаче не казват на хората какво да правят. Те само осигуряват възможността да се вземе решение на базата на достатъчно информация за фактори като ценности, интереси, личностни характеристики. Обикновено тестът за оценка предлага няколко варианта за професионално развитие, които вие трябва да изследвате и сами да направите своя избор. Много студенти си правят оценка и след това въобще не използват информацията. Завършете процеса на оценка с проучване на възможностите за работа в съответната професионална област и търсете информация от хора, които работят в нея.

Никога няма да си намеря работа - има толкова малко свободни работни места, а аз нямам никакъв опит.
Лесно е човек да се обезкуражи, когато често се сблъсква с откази. Не приемайте това лично. Продължете напред и не спирайте да опитвате. Винаги има свободни работни места, подходящи за Вас. Просто трябва да търсите по-усилено. В същото време, стремете се да придобиете някакъв професионален опит – търсете възможности за участие в стажантски програми, дори и без заплащане. Все повече големи компании, както и държавната администрация, развиват подобни програми за млади специалисти, придобили бакалавърска или магистърска степен.
 Назад   Изпрати на приятел 
Личен коментар:
От:
Коментар:
Правила
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия