| | | Диетолог, специалист по хранене | Диетолозите и специалистите по хранене оценяват, планират и внедряват програми за засилване влиянието на храните и храненето върху човешкото здраве. | Задължения, характеризиращи длъжността: | Най-често работата на диетолога включва:
- Консултиране на лица, семейства или групи лица (например деца, възрастни, хора с различни здравословни състояния, спортисти и др.) относно начина им на хранене, подходящ за тях;
- анализиране на хранителното съдържание на храните;
- Изчисляване на хранителните изисквания на клиентите въз основа на биохимичен анализ на кръвта, температурата, натоварването и подвижността и предоставяне на съвети за оптимално хранене;
- Изготвяне на менюта и предписание за приготвянето на храната. Контрол върху процеса на приготвяне;
- Наблюдение и събиране на информация, обработка и анализи;
- Провеждане на научни изследвания, свързани с диетологията и влиянието на консумираната храна върху редица фактори, и оповестяване на резултатите;
- Обучение / просветителска дейност и др.
Работата на диетолога е съвместна с други специалисти, в зависимост от нуждите на клиента/клиентите и предполага богата обща култура и специфично ниво на образование.
| Образование: | Дипломиран диетолог може да стане лекар, защитил специалност „Хранене и Диетика”. Някои спортни институти също предлагат такъв курс за своите инструктори. | Потенциални работодатели: | Медицински и здравни центрове, консултативни центрове, центрове за превенция и др. | | Назад Университети Специалности |
|