kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене в професии
 
03:25 13.07.2024назад
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Описание на професия
Посетена: 57537    Университети: 3    Специалности: 3   
Стюард/стюардеса
Осигурява лично обслужване на пасажерите, за да осигури комфорта и сигурността по време на полета. Посреща пътниците, проверява билетите, обяснява как се използват предпазните колани, сервира храни и напитки. Оказва първа помощ при нужда.
Задължения, характеризиращи длъжността:

Месторабота: самолети, кораби, влакове, автобуси и други транспортни средства, най-често свързани с превоз на пътници.

Задължения и отговорности: осигурява лично обслужване на пасажерите, за да осигури комфорта и сигурността по време на полета. Посреща пътниците, проверява билетите, обяснява как се използват предпазните колани, сервира храни и напитки. Оказва първа помощ при нужда.

Съблюдава и се грижи за безопасността на борда на самолета – проверява за съмнителни или чужди предмети, за повреди, за поведението на пътниците. Реагира в критични ситуации. По време на полета следи за показатели като влажността на въздуха, температурата, налягането и др. Следи за санитарното състояние на самолета/кораба.

Подготвя доклади за полетите, които включват дестинация на полета, номерата на билетите на пасажерите, инвентаризация на храните и напитките, доклад за намерени и изгубени вещи и др.

Качества и умения: добра комуникация, отлични междуличностни умения, дипломация и такт, търпение, умение да запазваш спокойствие при извънредни ситуации или при работа с пътниците, работата в екип, умение да следваш правила и график, знания за различните културни и комуникационни различия на клиентите и умения за работа с тях. Владеене на минимум два езика за международните полети, в т.ч. и разговорен английски. Умения за работа с различни прибори, уреди, техника на борда. Други: необходим е определен ръст – между 158 и 185 см, поради специфика на конструкцията на самолета. Отлично здраве, добър и приветлив външен вид. Да може да плува. Поради спецификата на работа често има рестрикции относно годините, килограмите, семейното състояние (наличието на партньор или деца намаляват шансовете да бъдете избран), здравословното състояние, външния вид.

Средна заплата: между 1500 и 2000 лв.

Образование:
Средно и средно-специално образование. Специалност „Управление на туризма“, „Управление на туризма и пътуванията“.
Потенциални работодатели:
Авиокомпании. Пасажерски кораби – речни, морски, презокеански. Пътнически компании – жп и автобусни.
 
Назад Университети Специалности
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия