kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене в професии
 
21:12 28.11.2020назад
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Описание на професия
Посетена: 16221    Университети: 1    Специалности: 1   
Диетолог, специалист по хранене
Диетолозите и специалистите по хранене оценяват, планират и внедряват програми за засилване влиянието на храните и храненето върху човешкото здраве.
Задължения, характеризиращи длъжността:
Най-често работата на диетолога включва:
  • Консултиране на лица, семейства или групи лица (например деца, възрастни, хора с различни здравословни състояния, спортисти и др.) относно начина им на хранене, подходящ за тях;
  • анализиране на хранителното съдържание на храните;
  • Изчисляване на хранителните изисквания на клиентите въз основа на биохимичен анализ на кръвта, температурата, натоварването и подвижността и предоставяне на съвети за оптимално хранене;
  • Изготвяне на менюта и предписание за приготвянето на храната. Контрол върху процеса на приготвяне;
  • Наблюдение и събиране на информация, обработка и анализи;
  • Провеждане на научни изследвания, свързани с диетологията и влиянието на консумираната храна върху редица фактори, и оповестяване на резултатите;
  • Обучение / просветителска дейност и др.
Работата на диетолога е съвместна с други специалисти, в зависимост от нуждите на клиента/клиентите и предполага богата обща култура и специфично ниво на образование.
Образование:
Дипломиран диетолог може да стане лекар, защитил специалност „Хранене и Диетика”. Някои спортни институти също предлагат такъв курс за своите инструктори.
Потенциални работодатели:
Медицински и здравни центрове, консултативни центрове, центрове за превенция и др.
 
Назад Университети Специалности
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия