kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене в професии
 
10:22 21.07.2024назад
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Описание на професия
Посетена: 137653    Университети: 9    Специалности: 13   
Мениджър / Специалист логистика
Мениджърът/специалистът логистика отговаря на запитвания, изготвя оферти, предлага различни транспортни и логистични решения, преценява какво е подходящо за клиента и как може да му бъдат спестени разходи и време.
Задължения, характеризиращи длъжността:

Логистиката е професия, занимаваща се с управление на материали, енергия и хора. Най-често се подразбира за сферата на бизнеса, но се прилага и в други области. Основната задача на логистиката е оптималната организация на процеси, включително доставка на необходимите материали на точното място и време при зададени количество и качество с минимални усилия и разходи.

Логистиката е изключително важна функция в съвременния бизнес свят и индустриално съперничество. Способността на предприятията да предлагат искания продукт или услуга на конкурентоспособна цена, на точното място и време е изключително важно за оцеляването и бъдещото развитие на бизнеса. Именно с тази част от управлението на бизнеса се занимава логистиката, и по-точно логистичният мениджмънт.

Оказва се, че науката тръгва от римски времена, когато „логистика” се е наричал обоза на войската. Тези хора са се грижили легионите да са добре снабдени с оръжия и боеприпаси, да са добре нахранени и лекувани, и така са допринасяли битките да се печелят и загубите да са минимални. Пренасяйки се в наши дни, може да се каже, че добрата логистика както запазва/ увеличава рентабилността, така и отваря нови пазари.

Мениджърът/специалистът логистика отговаря на запитвания, изготвя оферти, предлага различни транспортни и логистични решения, преценява какво е подходящо за клиента и как може да му бъдат спестени разходи и време. Това често включва комбиниране на различни възможности и предлагане на уникални решения, предоставяне на различна информация, в зависимост от проблемите, с които се сблъсква клиента.

Представете си, че искате да изпратите бурканче с мен от село до приятел в Канада (ако това е бизнес, пратката би била от 10 тона мед в стъклени буркани по 0,8 л). Логистичните специалисти или компании имат грижата за опаковането и опазването на продукцията, за транспорта от село до пристанище или летище, за товаро-разтоварните дейности, за цялата документация, графика, връзка с митници и власти, проследяване на пратката и т.н.

Логистиката може да обхваща и вътрешните процеси в една компания - координиране на дейностите между отделни сектори и служители, които се занимават със съответни проекти.

Умения и качества:

Най-често търсените умения за логистиците са теоретична база в подходяща специалност, отлично познаване на цялостния процес, продуктите и дейностите във всички звена на фирмата, чужд език - немски или английски задължително, компютърна грамотност, организираност, съобразителност, логическа мисъл и умения да се анализира голям обем от информация, търпение, подход към клиента, комуникативност, умение за работа в екип, познаване на международни и вътрешни пазари, познаване на политическата обстановка и др.

Образование:
Висше икономическо или инженерно образование. Необходими са познания по международните търговски спогодби и закони. Умения за работа със специализирани програмни продукти в областта на логистичното осигуряване.
 
Назад Университети Специалности
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия