kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене в професии
 
19:52 20.07.2024назад
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Описание на професия
Посетена: 33890    Университети: 1    Специалности: 1   
Телевизионен / Радио водещ
Подготвя и води телевизионно или радиопредаване.
Задължения, характеризиращи длъжността:

Подготвя и води телевизионно или радиопредаване. Събира информация, теми и коментари; прави предложения за гости на предаването; проучва предварителни записи от събития, репортажи, интервюта и анкети. Репортерите и водещите трябва да бъдат отлично информирани относно събитията в политическия, социално-икономическия и културния живот.

Водещият структурира предаването, като комбинира темите и ръководи музикалното му оформление. Включва подходящи рубрики според спецификата на предаването. Водещият може да води новинарски, публицистични, разследващи, развлекателни, детски и други телевизионни и радиопредавания. Репортерът, както и водещият, трябва да умее да комуникира с хора от различни сфери на обществено-политическия, културния и спортния живот, като ги изслушва внимателно, задава подходящи въпроси, води и насочва разговора. Проявява обективност, когато прави коментар.

Водещият трябва да умее да употребява специфични техники, за да предразположи събеседниците си - слушане и говорене, активно общуване, визуален контакт, насърчаване на събеседника. Да използва специфични изразни средства при говорене, за да подсили ефекта от казаното - акцентиране чрез интонационен акцент, аритмичен акцент, насичане на срички, изразителна тишина.

За успешното упражняване на професията репортерът и водещият трябва да бъдат мобилизирани, интелигентни и обективни, да имат усет за време и многопластово внимание. Репортерът и водещият трябва да имат добър тембър, дикция и артикулация и да са без говорни дефекти. Личното обаяние и демонстрацията на уважение към зрителите и слушателите имат голямо значение за представянето им. Те трябва да спазват журналистическата етика.

Образование:
Средно-специално или висше.
Потенциални работодатели:
Телевия, радио. Компании, организиращи конфенерции и забавления.
 
Назад Университети Специалности
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия