kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене в университети
 
20:03 20.07.2024назад
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Описание на университет
ВУЗ
Регион: София    Посетен: 1363684    Специалности: 126    Професии: 69
Нов български университет - София
Контакти:
Адрес:София, ул. "Монтевидео" 21
Телефон:02/8110180
Факс:02/8110255
Електронна поща:career@nbu.bg
web адрес:www.nbu.bg
Обща информация:
Нов български университет е учреден на 18 септември 1991 г. с решение на Великото Народно Събрание. На 5 юли 2001 г. НБУ получава институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация за максималния 5-годишен период, а през декември 2006 г. получава институционална акредитация за максимален период. През 2004 г. НБУ е акредитиран The Open University във Великобритания.

Университетът пръв в България въвежда кредитната система, обучението по образователните степени специалист, бакалавър и магистър, дистанционното и продължаващото обучение.

Личности със световна известност са почетни доктори и почетни професори на НБУ, сред които - Ричард Рорти, Вера Мутафчиева, Юлия Кръстева, Жан-Пиер Вернан, Милчо Левиев, Робърт Йънг, Райна Кабаиванска, лорд Ралф Дарендорф, Тери Игълтън и др. Годишно в НБУ се обучават около 12 000 студенти и курсисти. До 2006 г. завършилите бакалаври, магистри и докторанти са 9 940.

Университетският комплекс на НБУ се състои от два корпуса – корпус 1 и корпус 2, Аула, библиотека и ресторант. Университетът разполага с аудиторни зали, лаборатории, компютърни зали и ателиета, оборудвани с аудиовизуална техника, мултимедийни проектори, системи за изучаване на чужди езици и постоянен достъп до интернет. В Корпус 2 на НБУ работи медицински център с лекарски и стоматологичен кабинет. Университетът разполага с два копирни центъра, с четири книжарници, 2 кафе-клуба и ресторант. Библиотеката е разположена на три нива и представлява цялостен културно-информационен център. В библиотеката е оборудвано специализирано читателско място за хора с увредено зрение. В университета са създадени цялостни условия за улесняване на достъпа на хора с физически увреждания до университетските ресурси.
Допълнителна информация:
В Нов български университет е разработена система за студентски труд и стаж. Два пъти в годината – в началото на всеки семестър, университетските структури заявяват необходимостта си от студенти, които да работят почасово в рамките на структурата. Подробна информация за работните места и за условията за кандидатстване по системата за студентски труд и стаж се публикува в университетския уебсайт и се придоставя за запознаване на студентите в Студентски информационен център.

Там студентите подадват и необходимите документи за работа в избраната от тях студентска структура. Подборът на студентите се извършва чрез конкурс. Трудът на стажантите се признава за учебен стаж и те имат предимство при заемане на наличните работни места в университетските структури. Студентският труд се заплаща - чрез стипендия или чрез почасово заплащане.
 
Назад Специалности Професии
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия